Lifestyle,  Persoonlijke ontwikkeling

5 tips om gelukkig te worden

"Hoe word je gelukkig?" Een vraag die wij ons allemaal wel eens hebben gesteld. Een gedeeltelijk lockdown, sportfaciliteiten die dicht zijn, en cijfers van mensen met mentale problemen die omhoog schieten maakt dat dit een zeer actuele vraag is. In de wintermaanden zoeken we ook vaak naar houvast om niet weg te kruipen in een holletje onder de grond. Helemaal menselijk natuurlijk, maar toch is het fijn om wat lichtpuntjes te creëren of te zoeken. Maar hoe word je dan gelukkiger? Ik geef je 5 tips om gelukkig te worden.

Hoe word je gelukkig?

Gelukkig worden, hoe doe je dat? Vaak associëren mensen geluk aan het hebben van spullen, geld, een partner, of het behalen van een doel etc. Toch is geluk niet gelijk aan deze genoemde zaken, ja je haalt er voldoening uit, maar dat is een korte termijn effect. Als je op de lange termijn effect wilt hebben zal je dieper moeten gaan. Waar haal jij echt voldoening uit bijvoorbeeld? Wat maakt dat je hier voldoening uit haalt? Voldoening is een gevoel, en dit gevoel geeft jou een gelukkig gevoel. Je kan er dus geen eisen aan stellen als “Ik ben pas gelukkig als…”. Wel kan je een gevoel van geluk creëren. In deze blog lees je 5 tips om een gelukkiger gevoel op korte termijn te creëren.

Tip 1: Creëer gezelligheid in huis

Maak het gezellig in huis, zet bijvoorbeeld eens een klein sfeerlicht in een hoekje van de kamer, plaats er een plant bij, steek wat kaarsjes aan et voila! Een knus huis is in de maak. Wanneer je zorgt voor fijne plekjes in huis zul je zien dat je je al beter gaat voelen. Hoe komt het dan dat je een gevoel van geluk ervaart? Doordat je fijne plekjes in huis maakt, ga je automatisch opruimen. Een opgeruimd huis geeft rust in je hoofd, wat een voldaan gevoel geeft.

Leeshoekje in huis, ultiem gevoel van geluk.

Op de foto zie je mijn leeshoekje in huis. Mijn leeshoekje is voorzien van verschillende spullen die het voor mij een gevoel van gezelligheid geeft. Zo ligt er een schapenvacht op de stoel, staan er verschillende plantjes en liggen er kussens en dekens voor het grijpen. In de boekenkast staan verschillende kleine lampjes verstopt. Deze zet ik aan voor nog meer sfeer bij het zitten in dit hoekje. Doordat het opgeruimd is, er geen prulletje liggen ervaar ik een ultiem gevoel van geluk als ik hier zit.

In december kan je ook meer sfeer in huis creëren door een kerstboom neer te zetten. Lampjes en versiering erin, en opnieuw is er een bron van sfeer.

Tip 2: Gelukkig worden door buitenlucht

Wist je dat een mens gelukkiger wordt van een wandeling of fietstocht buiten? Probeer het maar eens uit! Door naar buiten te gaan creëer je positieve energie. Zelfs op een grauwe grijze dag kan je positieve energie opdoen. Wandel bijvoorbeeld eens door een winkelstraat, een park, bos of duinen en kijk om je heen. Neem de natuur of de mensen in je op en geniet van deze kleine dingen. Door het creëren van rust in je hoofd, te focussen op de omgeving, zal je zien dat je een gelukkiger gevoel ervaart.

Wist je dat er verschillende apps zijn waarbij je vrienden kan uitdagen om meer kilometers te wandelen? Met de Samsung Health app is er elke maand een maandchallenge bijvoorbeeld. Wie gaat er de meeste kilometers lopen deze maand?

Tip 3: Creëer een gelukkig gevoel door selfcare

In onze Westerse cultuur zijn we alleen maar bezig met het blij maken van anderen, werken en onszelf wegcijferen. Besef dat je niet leeft om te werken, maar werkt om te leven. Een moment voor jezelf, een vakantie of puur een lekker warm bad, sauna bezoek of massage mag je zeker doen. Door jezelf in de watten te leggen zal je een gelukkiger gevoel krijgen. Nu is het met een (gedeeltelijk) lockdown wat lastig om naar een spa te gaan, gelukkig kan je onderstaande tip wel thuis uit voeren.

Laat het bad maar eens lekker vollopen, zet wat kaarsjes rond het bad, zet een playlist aan met rustgevende muziek en waan je in een sfeer van totale rust. Zelf wordt ik altijd erg rustig van de muziek van Enya (tip!).

De geuren van het badschuim of etherische oliën die je in het bad doet kunnen een extra ontspannende of verkwikkende werking hebben. Ben je opzoek naar pure ontspanning? Doe dan een paar druppels lavendelolie in het bad. Wil je juist meer energie krijgen? Neem dan een bad met een citrus geur.

Mijn favoriete verzorgings- en doucheproducten zijn van Weleda. Kijk maar eens op de website welke geuren nog meer bijkomende voordelen hebben voor jou!

a romantic setting in the bathroom
Photo by Taryn Elliott on Pexels.com

Goed voor jezelf, goed voor de wereld

Weleda

Heb je geen bad thuis? Een spa ervaring voor jezelf creëren in de douch kan ook. Uitgebreid douchen, etherische olie erbij, benen scheren en scrubben. Daarnaast zijn er ook losse badjes te koop online die prima in de douch passen! Je kan ook gebruik maken van een geur diffuser of geurkaarsjes in huis om de ontspannende geuren goed te verspreiden en op de bank een zen moment maken.

Tip 4: Denk in mogelijkheden en ervaar een gelukkiger gevoel

Denk in mogelijkheden in plaats van problemen of beperkingen. Door je manier van denken aan te passen voel je je beter, gelukkiger. Het is ook helemaal niet nodig om in problemen/beperkingen te denken. Juist door het denken in mogelijkheden kom je verder. Door het denken in beperkingen breng je jezelf naar beneden. Als je ervan overtuigd bent bijvoorbeeld dat je iets niet kan, zal je het ook nooit kunnen. In deze blog lees je hoe ik mijn mindset rondom hardlopen heb veranderd.

Elimineer negatieve gedachten!

Instagrampost op Tealiciousbylouise over geloven in jezelf.

Wist je dat het wetenschappelijk bewezen is dat als je tijdens een examen tegen jezelf zegt: Ik kan het, je een punt hoger scoort? Positieve mindset, het denken in mogelijkheden, zal er dus voor zorgen dat jij meer voor elkaar gaat krijgen. Hierdoor ervaar je een gelukkiger gevoel. Enige wat hier voor nodig is, is dat je in jezelf geloofd en je mindset omdraait. Op Instagram schreef ik hier een post over.

Tip 5: Ga een activiteit doen waar je gelukkig van wordt

Zelf word ik blij van verschillende activiteiten, helaas ontbreekt het wel eens aan inspiratie en belanden wij weer op de bank met Netflix. Het thuiszitten, niet naar buiten gaan, draagt niet bij aan het gelukkige gevoel. Juist iets ondernemen draagt bij aan een gelukkig gevoel. Hier haal je voldoening uit.

Tip: schrijf op briefjes allemaal leuke activiteiten voor jezelf of met elkaar en doe deze in een grote pot. Elke keer als de inspiratie op is om wat te gaan doen, pak je uit de pot een briefje. De activiteit op het briefje ga je doen!

Voorbeelden van activiteiten:
– Doe een speurtocht
– Ga geochachen
– Doe een escaperoom in huis
– Speel bordspelletjes
– Wandelen in de natuur
– Bezoekje aan de dierentuin
– Lokaal museum bezoeken
– Ijsje eten in een ander dorp/land

Tip: vul de pot ook eens met vakantie/weekend weg bestemmingen! Elke keer zal het een verrassing zijn waar je heen gaat.

creative photo of person holding glass mason jar under a starry sky
Photo by Rakicevic Nenad on Pexels.com

Tot slot

Gelukkig worden is dus niet gerelateerd aan iets hebben, maar is een gevoel. Het gevoel van geluk kan je zelf creëren. Zorg voor minder rommel in huis, focus op waar jij voldoening uit haalt, en draai je mindset om. Denk ik mogelijkheden en niet in problemen. Zie je het echt even niet meer zitten? Ga dan in gesprek met een therapeut of coach, onderzoek de oorzaak van jouw gevoelens en werk naar een gelukkigere jij!

Nog een laatste extra tip: vergeet tijdens de activiteit van Tip 2 en 5 niet foto’s te maken! Deze kan je weer verwerken in een fotocollage voor aan de muur of een fotoboek. Zo heb je dubbel plezier van de activiteit die je hebt gedaan en een blijvende herinnering. Het bladeren door oude foto’s kan ook bijdragen aan een gelukkiger gevoel.

Wil je nog meer tips? Bekijk dan eens de website van Happinez. Welke tips ga jij toepassen? Laat het hieronder weten in de comments.

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *