woman sitting in front of macbook
Lifestyle,  Persoonlijke ontwikkeling

10 Studietips om effectiever te studeren

Je zit al uren te staren naar je lesboek, je hebt geen idee hoe je het studeren voor je examen moet aanpakken. Toch lees je nog maar een keer opnieuw het hoofdstuk, maar niets blijft hangen. Frustrerend, en ook helemaal niet effectief om zo te studeren. Maar hoe leer je dan wel effectief voor die toets? Hoe studeer je het beste? Eerlijk, dat is voor iedereen anders. De tips die goed bij mij hielpen bij het studeren (ik heb zelf moeite met leren, heb dyslexie), zullen niet voor iedereen de gouden studietips zijn. Wel kan ik vanuit mijn ervaring vanaf het VMBO tot de universiteit zeggen dat ik vele tips geprobeerd heb! Hieronder een lijstje met studietips wat ik elke student meegeef vanuit mijn rol als docent om te studeren voor een examen. Een lijstje waar al vele heel veel aan hebben gehad, dus jij vast ook!

Studeertip 1: Flashcards zijn je grote vriend

Mijn nummer 1 tip voor het studeren voor een examen is toch wel het maken van flashcards. Flash-wattes? Flashcard zijn kaartjes waar je op de ene kant een vraag schrijft of een woord, en op de andere kant het antwoord of de verklaring van het woord. Met deze kaarten kan je jezelf overhoren.

Telkens wanneer je een antwoord goed hebt, leg je dit kaartje op de stapel met kaartjes die je wel wist, de kaarten die je nog niet weet leg je op een andere stapel. Deze stapel ga je herhalen totdat je alle antwoorden weet, ook de stapel met wat je wel wist ga je nog een aantal keer herhalen. De flashcards werken trouwens ook heel goed om te leren voor de theorie van je rijbewijs met alle verkeersborden!

Flashcards kan je zelf maken van notitieblaadjes, post-it’s of je koopt ze kant-en-klaar.

Studeertip 2: Samenvatting die wel effectief is

white ruled book
Photo by Lum3n on Pexels.com

Het blijft een gouden oude, maar samenvatten staat nog steeds in mijn lijstje met beste tips. Het is zeker niet voor alle vakken van toepassing, maar in vele gevallen helpt het wel om een algeheel verhaal in je hoofd te krijgen. Werkt natuurlijk niet voor wiskunde bijvoorbeeld of wanneer je woordjes moet leren.

Probeer als je een samenvatting maakt, alleen de hoofdzaken hierin op te nemen. Alle bijzaken zijn in een overkoepelende samenvatting niet belangrijk. Mocht je van iemand anders een samenvatting ontvangen, gebruik deze dan alleen als controle of je alle hoofdzaken in je eigen samenvatting hebt staan.

Het alleen leren van een samenvatting van iemand anders gaat je niet helpen bij het onthouden van het verhaal. Markeer belangrijke termen in je samenvatting zodat je deze extra traint met leren! Zelf gebruik ik graag pastelkleurige markeerstiften hiervoor.

Studeertip 3: Ezelsbruggetjes

Ezelsbruggetjes, wie is er niet mee groot geworden met bijvoorbeeld “Meneer Van Dalen Wacht Op Antwoord”? Nou moet ik wel meteen even een note hier maken: Meneer Van Dalen is niet meer. Hij is vervangen door “Hoe Moeten Wij Van Die Onvoldoendes Afkomen” (haakjes, machtsverheffen, worteltrekken, vermenigvuldigen, delen, optellen, aftrekken).

Goed terug naar de rode draad in dit verhaal; terug naar de studietips voor studeren.

Ezelsbruggetjes helpen om bepaalde zaken te onthouden. Neem nou “TV-TAS” om de volgorde van de Waddeneilanden te onthouden. Zelf ben ik echt fan van ezelsbruggetjes en gebruik ze dan ook dagelijks in mijn lessen. Dat ezelsbruggetjes werken merk ik dan ook direct in de les. Het ezelsbruggetje wordt bijvoorbeeld door de klas gebruld en daarna volgt het antwoord op mijn vraag, of. hij wordt klein in de kantlijn op een examen geschreven.

Studeertip 4: Spiekbriefje

student spiekt tijdens examen
Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Ja, je leest het goed, deze juf geeft als tip om een spiekbriefje te maken! Maar dan wel een spiekbriefje dat je tijdens het examen niet gebruikt. Het spiekbriefje maken laat je de stof nog een keer herhalen, waardoor je de lesstof nog een keer in je opneemt. Gebruik het spiekbriefje tijdens het studeren, en je zult zien dat je het niet meer nodig hebt bij het echte examen.

En geloof mij, als docent hebben wij alle verschillende manier om te spieken al eens gezien. Dus probeer het niet en riskeer geen onvoldoende!

Studeertip 5: Studeer samen

Door samen te studeren, kan je elkaar helpen wanneer je vast loopt. Heel fijn dat je dan niet afhankelijk bent van de reactiesnelheid van een docent op jouw e-mail. Het aan elkaar uitleggen van de stof helpt je de stof beter te begrijpen en te onthouden. Daarnaast is het samen studeren effectief om de focus te houden (tenzij je gaat zitten geinen natuurlijk). Je kan elkaar motiveren om door te gaan, wat de leerefficiëntie ten goede komt.

Studeertip 6: Visualiseer de lesstof

Door de lesstof voor jezelf te visualiseren zul je merken dat je de stof beter kunt onthouden. Het denken in plaatjes helpt veel mensen om lesstof, of bijvoorbeeld een route met de auto, te onthouden. Wij mensen zijn namelijk visueel ingesteld, we denken graag in plaatjes. Sluit je ogen maar eens en denk aan een auto, wedden dat je een auto voor je ziet nu!

photo of a woman sitting beside statue
Photo by cottonbro on Pexels.com

Studeertip 7: Zorg voor rust

Je hebt het vast wel eens gehoord, in een opgeruimde ruimte kan je beter focussen. Het is niet voor niets dat er een bekende quote is over een opgeruimde ruimte en een opgeruimd hoofd. Wanneer er veel rotzooi om je heen is, of wanneer er veel geluid/beweging om je heen is, zal je merken dat je minder goed gefocust kunt zijn. Hoe rustiger de omgeving, hoe minder externe prikkels. Hierdoor kun je beter focussen en dus beter studeren. Een noice canceling koptelefoon kan fijn zijn om je af te sluiten voor de omgeving.

Een opgeruimde ruimte is een opgeruimd hoofd

Studeertip 8: Focusuurtje

Heb je moeite om lang gefocust te zijn op het studeren? Richt dan voor jezelf een focusuurtje in. Zet je telefoon op stil of leg hem in een andere kamer, zorg voor stilte of zet een muziekje op als je dat prettig vindt. Zet een fles water op je bureau klaar en een klok. Ga nu een uur lang studeren en neem hierna een maximaal een half uurtje pauze. Na de pauze ga je verder met weer een uur gefocust studeren.

Acht uur aan een gesloten studeren heeft niemand ooit wat aan gehad, dus dit is een hele elegante manier om je dag in stukjes op te delen. Zo blijft de spanningsboog in takt en heb je dus een super efficiënte manier van studeren.

round black alarm clock
Photo by Enikő Tóth on Pexels.com

Studeertip 9: Lijstjes

Opzoek naar studietips voor het studeren van termen of woordjes stampen? Online zijn er verschillende programma’s waar je woordjes, en dus ook termen kunt stampen. Ook kan je lijstjes maken met woordjes waarbij je tijdens het leren eerst de ene kant van de lijst afdekt en vervolgens de andere kant.

Heb je een wiskundige toets? Maak voor jezelf dan een formulekaart. Hiermee oefen je al een keer met alle formules. Ga vervolgens oefenvragen maken en schrijf bij elke vraag de formule die je gebruikt helemaal uit. Hiermee stamp je extra de formule! Krijg je een formulekaart op het examen erbij? Heb je een open boek toets? Oefen dan toch met een eigen formulekaart, niets zo vervelend als je een formule niet kunt vinden op de beschikbaar gestelde formulekaart tijdens het examen!

Studeertip 10: Vraag hulp aan het thuisfront

Niets zo fijn als een thuisfront dat helpt bij het studeren voor een examen of toets. Al is het maar door stil te zijn in huis, eten te maken, of de flashcards met je door te nemen. Bij alle bovenstaande tips kan je de hulp van het thuisfront inschakelen.

Laatste tip voor je toets, examen of tentamen:

Zorg dat je bijtijds naar bed gaat de avond voor je examen. Mocht je moeten werken, zorg dan dat je niet tot laat moet werken of neem vrij. Een nachtdienst voor een examen raad ik altijd af! Kom je nou slecht in slaap omdat je ligt te malen? Drink dan voordat je gaat slapen nog een kopje thee of neem een heerlijk kruidenbad.

Heb jij nog goede studietips voor effectiever studeren? Laat hieronder een reactie achter!

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *