Lifestyle

Top 4 kringloopwinkels in Zuid- en Noord-Holland

Shoppen in een kringloopwinkel is hartstikke leuk, maar wat is nou de beste kringloopwinkel om heen te gaan? In dit artikel neem ik je mee naar mijn top 4 kringloopwinkels, van Den Haag tot Alkmaar, Zuid- en Noord-Holland. Je leest per winkel waarom dit zo’n fijne winkel is en welk maatschappelijk doel centraal staat in deze kringloop.

Leukste kringloopwinkels in Den Haag en Alkmaar

Shoppen in een kringloopwinkel is een van mijn favoriete hobby’s. Goed voor het milieu om spullen her te gebruiken, maar ook goed voor de portemonnee. Vroeger gingen wij met het gezin vaak naar vlooienmarkten en kringloopwinkels. Met een kwartje op zak ging ik de markt over om te zien wat ik daarvan zou kunnen kopen. Op deze manier leerde ik op jonge leeftijd de waarde van geld en groeide de liefde voor de kringloop.

Gelukkig is een tweedehands shopsessie geen taboe meer, zeker ook niet met de komst van Vinted en de mogelijkheid tot tweedehands goederen kopen bij bol.com. In mijn pubertijd moest ik nog wel eens creatief zijn met de omschrijving waar die leuke kleding vandaan kwam. Zo werden kringloopwinkels bijzondere boetiekjes of had ik spontaan last van geheugenverlies. Maar wat is nou de leukste kringloopwinkel in Noord-Holland, en welke in Zuid-Holland? Van Den Haag tot Alkmaar neem ik je mee in mijn top 4 van de leukste kringloopwinkels.

Shop je liever online? Lees hier dan de tips van Claire voor online tweedehands shoppen!

1. Pelgrimshoeve – Snuffelmarkt Zoetermeer

In deze top 4 kringloopwinkels staat op nummer 1 mijn all time favorite tweedehands; de Pelgrimshoeve, een grote kringloopwinkel in Zoetermeer. De Pelgrimshoeve (“de hoeve”) is in 1988 begonnen als stichting, waarbij de opbrengst van de bazar naar het opknappen van de Pelgrimskerk in Zoetermeer ging. De bazar was zo’n succes dat deze werd omgezet in een permanente tweedehandsmarkt. De tweedehandsmarkt kreeg een vaste plek in een boerderij, en zo ontstond de naam Pelgrimshoeve. De hoeve werd wel wat krap, dus verliet de stichting de hoeve en nam, zijn intrek in een groot bedrijfspand. Nog steeds steunt de hoeve goed doelen, in binnen- en buitenland. Ongeveer 50% van de totale opbrengst wordt als gift aangeboden.

In de hoeve waan je je in een echte snuffelmarkt, wat ook klopt met het motto van de hoeve: “Wij kopen niets maar verkopen bijna alles”. Goederen worden ingenomen, gesorteerd en geprijsd. Dit maakt het een snuffelmarkt die goed overzichtelijk is ingedeeld in meerdere kleine “snuffelhoekjes” met een bepaald thema. Voor een sfeerimpressie verwijs ik je graag door naar de Facebook pagina van de hoeve!

Bron: Facebook pagina Pelgrimshoeve

2. Kringloopwinkel RataPlan – Den Haag

Op positie twee in deze top 4 kringloopwinkels staat kringloopwinkel RataPlan Den Haag wordt omschreven als de grootste kringloopwinkel van Nederland. Het vloeroppervlak is maar liefst 5050 m2 en het pand telt een begane grond en twee verdiepingen!

De algemene opzet van RataPlan winkels is ruim, wat ik erg prettig vind. Niets zo vervelend als mensen die in je aura staan om ook net dat ene rek te bekijken. De boeken- en kledingafdeling zijn mijn favoriet in deze kringloopwinkel. De halve eerste etage bestaat uit kleding, welke netjes geordend is in verschillende categorieën.

RataPlan biedt de mogelijkheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om te komen werken bij RataPlan. Hierdoor wordt er werkervaring opgebouwd waardoor er meer kans ontstaat voor een reguliere baan.

Sinds 2019 werkt RataPlan Den Haag samen met het activiteitencentrum Cygnus. Mensen met een lichamelijke beperking en/of niet aangeboren hersenletsel helpen bij de kringloop. De speelgoedafdeling wordt bijvoorbeeld ondersteund door cliënten van Cygnus. Speelgoed dat binnenkomt wordt getest, gerepareerd en schoongemaakt voordat het de winkel in gaat.

In de winkel bevindt zich ook een fietsenmakerwerkplaats. Het mooie hiervan vind ik dat dit in samenwerking is met stichting Op-nieuw. hierdoor is het mogelijk dat naast de verkoop en reparatie van tweedehands fietsen, ook mensen opgeleid kunnen worden tot fietsenmaker. Hierdoor hebben mensen met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om een opleiding te volgen en een betaalde baan te hebben.

Het fijne van RataPlan is dat je er een dagje uit van kan maken. In de kringloop vindt je een koffiecorner waar je kunt genieten van een kopje koffie, thee of fris met wat lekkers erbij. Helaas heb ik nog geen glutenvrije/lactosevrije opties gevonden, dus hou hier wel even rekening mee. Als ik naar dit filiaal van RataPlan ga combineer ik het met de naastgelegen Amazing Oriental supermarkt.

Tip: met de Ooievaarspas krijg je 10% korting in de kringloopwinkel!

3. Kringloopwinkel RataPlan – Alkmaar

Op de Zijperstraat in Alkmaar zit een van de nieuwste RataPlan winkels van dit moment, de 3.0 versie, wat meer dan een kringloop is. De kringloopwinkel is uitgebreid met een opleidingscentrum, een plantenasiel en er zijn mogelijkheden voor het volgen van workshops in het atelier.

Dat het filiaal aan de Zijperstraat nieuw is, is duidelijk te zien aan de inrichting en netheid van de zaak. De paden zijn ruim opgezet, zodat het winkelen voor mindervaliden, of met een kinderwagen ook mogelijk is. Ten opzichte van het filiaal in Den Haag, is het toch wat kleinschaliger. Ondanks dat het filiaal wat kleiner is, beschikt het wel over een koffiehoek.

Wat ik zelf heel fijn vindt bij deze RataPlan, is dat er goed licht is in de winkel. Door de ramen in het dak van het filiaal komt er veel daglicht binnen, want zorgt dat de kleuren van producten niet vertekenen door kunstmatig licht.

Een fiets is voor iemand met een smalle beurs niet vanzelfsprekend. Samen met Stichting Share2day, ANWB en gemeente Alkmaar werkt dit RataPlan filiaal mee aan het initiatief om te zorgen dat elk kind een fiets heeft. Bij de werkplaats in de kringloopwinkel worden oude fietsen opgeknapt, zodat er weer een kind blij gemaakt kan worden. Heb jij nog een fiets staan die niet meer gebruikt wordt? Doneer hem dan nu!

Tip: Het tegoed van de Alkmaar-, Huygen- en MeedoenPas kan je hier besteden!

4. Kringloopwinkel RataPlan outlet – Alkmaar

Naast een standaard RataPlan winkel, zit in Alkmaar ook de outlet van RataPlan. Alle producten die bij de verschillende filialen van RataPlan niet verkocht worden, worden verzameld bij de outlet.

De prijzen in de outlet liggen lager dan in de gewone RataPlan winkels, 30% tot 70%. Zoals je van RataPlan gewend bent, is ook de outlet helemaal gesorteerd per productgroep.

RataPlan zou RataPlan niet zijn als er geen samenwerking is met verschillende partijen om mensen aan werk te helpen. Zo werkt RataPlan Alkmaar samen met o.a. InWerking (Wajong), Bureau Halt en de Reclassering.

De outlet is niet uitgerust met een koffie en theehoek. Gelukkig zit op 500 m afstand de gewone RataPlan, waar dit wel aanwezig is. Beide filialen liggen dus dicht bij elkaar in de buurt, in dezelfde straat zelfs! Ideaal voor een dagje kringloopshoppen, zeker gezien er in deze straat nog veel meer kringloopwinkels zitten.

Tip: Het tegoed van de Alkmaar-, Huygen- en MeedoenPas kan je ook hier besteden!

Nieuwe kringloopwinkels om te ontdekken

Hierboven staat mijn top 4 favoriete kringloopwinkels. Deze vier bezoek is het liefst, maar ook ontdek ik graag nieuwe winkels. Zo staat er binnenkort een bezoekje gepland aan Woonwarenhuis De Springplank in Zoetermeer. Mijn moeder heeft hier al vele goede verhalen over verteld, dus hier moet ik uiteraard maar eens gaan kijken. Heel het warenhuis wordt gerund door mensen met een meervoudige beperking, zodat zij op de arbeidsmarkt gewoon aan het werk zijn in plaats van achter de schermen. Hier ben ik groot voorstander van, dus ik ben heel benieuwd naar deze kringloop en hoe de sfeer zal zijn!

Weet jij nog een kringloopwinkel die ik eens moet gaan bezoeken? Laat het hieronder in de comments weten of vul het contactformulier in!

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *