person putting coin in a piggy bank
Lifestyle

Rondkomen met stijgende prijzen

Rondkomen met de stijgende prijzen kan een uitdaging zijn. Hoe houd je geld over voor grote uitgaven, uitjes, kleding? Hoe houd je de moed erin als weer die bekende blauwe enveloppe op de deurmat ligt? Als ervaringsdeskundige geef ik hieronder wat tips om anders om te gaan met je budget, zodat ook jij rond kan komen met de stijgende prijzen.

Hoe kom je rond met stijgende prijzen?

Schrik jij ook elke keer weer in de winkels van de prijsverhogingen? Ik zelf wel, ondanks dat ik weet hoe het is om met een beperkt budget te moeten leven. Vind jij rondkomen met de huidige stijgende prijzen alles behalve makkelijk? Lees dan vooral verder, want om jou te helpen rondkomen met de huidige stijgende prijzen, deel ik hier een aantal tips die mij ook helpen en al eerder hebben geholpen!

Besparen op maandelijkse uitgaven

Ik val maar meteen met de deur in huis met de allerbelangrijkste tip die ik je kan geven en dat is het in kaart brengen van inkomsten en uitgaven per maand. Pas als je weet wat er in- en uitgaat kan je kijken of je op deze maandelijkse uitgaven kan besparen. Het besparen op je maandelijkse uitgaven kan aanzienlijk bijdragen aan het gemakkelijker rondkomen.

Vaste lasten zoals huur en hypotheek zal je niet (veel) op kunnen besparen, maar wel op je gas, water, licht en telefoonabonnement. Ongezien kan je hoge kosten hebben op deze kostenposten. Klopt de rekening van je telefoonabonnement wel? Of zijn er extra abonnementskosten afgeschreven? Gebruik je wel de hoeveelheid data en belminuten die in je abonnement zit?

Het kan ook zo zijn dat er nog een oud abonnement van een vorige telefoon bijvoorbeeld ongezien doorloopt. Of kosten van de huur van een eerder huis. Ter voorbeeld: bij ons werd de huur van de warmtepomp niet automatisch ook opgezegd bij het opzeggen van de huur van de woning. Zo betaalde wij ongezien nog een maand extra huur terwijl we er niet meer woonden! Zonde van het geld, dus zet zulke kostenposten zo snel mogelijk stop!

Door je maandelijkse inkomsten en uitgaven in kaart te brengen, zie je direct wat je uitgeeft aan boodschappen, kleding en cadeautjes. Op deze kostenposten kan je ook veel geld besparen, wat zorgt dat het rondkomen eenvoudiger wordt met de stijgende prijzen.

Besparen in de supermarkt

Prijzen vergelijken tussen supermarkten

Op je maandelijkse boodschappen kan je ook geld besparen. Vergelijk bijvoorbeeld verschillende supermarkten met elkaar qua prijzen voor de producten die je standaard maandelijks haalt. Koop de producten daar waar ze het goedkoopst zijn is natuurlijk de meest voor de hand liggende tip. De reiskosten naar de supermarkt zou je ook nog mee kunnen nemen in je overweging naar welke supermarkt je gaat.

Koopzegels en andere spaarprogramma’s

Minder voor de hand liggende tips zijn bijvoorbeeld de verschillende spaarprogramma’s bij de supermarkt. Bij Albert Heijn kan je bijvoorbeeld voor elke euro die je besteedt koopzegels kopen voor 10 cent per stuk. Je spaart de zegels digitaal en wanneer je boekje vol is (490 zegels = 49 euro uitgegeven), ontvang je bij inlevering van het digitale boekje 52 euro! Dit komt neer op 6% premie (daar kan dus geen bank tegenop met rente!).

De Vomar heeft een zelfde soort concept, hier kan je voor elke 10 cent die je besteedt een spaarpunt kopen voor 1 cent met de Klant is Koning kaart (gratis verkrijgbaar bij de kassa). Vomar geeft ook 6% premie wanneer je de punten opneemt. Opnieuw heb je hier dus meer aan dan geld op de bank zetten met deze lage rentepercentages!

Bonusaanbiedingen en actieproducten

Naast de verschillende spaaracties zijn actieproducten c.q. bonusaanbiedingen altijd handig om gebruik van te maken. Pas wel op dat je geen onnodige producten gaat kopen die je niet gebruikt, dat is dan weer zonde van de aanbieding. Zijn het acties voor versproducten, zoals 2 netten mandarijnen voor de prijs van 1? Vraag dan eens aan de buren of zij ook een netje willen, en split de kosten! Zo bespaar je beide wat.

Seizoensproducten

Vaak zijn seizoensgroentes en fruit een stuk voordeliger om aan te schaffen. Aardbeien zijn bijvoorbeeld in de zomer betaalbaarder dan in de winter, dit kan zomaar 2 – 3 euro per 500 gram schelen! Door dus seizoensproducten aan te schaffen kan je ook besparen op je rekeningen, en leer je ook nog eens wat nieuwe producten kennen.

rondkomen stijgende prijzen supermarkt
Photo by Madison Inouye on Pexels.com

Vriezer vol Too Good To Go

Mocht je een grote vriezer thuis hebben, dan kan je ook in de middag/avond naar de supermarkt gaan en vlees, brood en vers broodbeleg met korting scoren! Producten met een kortere houdbaarheid worden vaak aan het eind van de dag afgeprijsd. Al deze producten kunnen prima in de vriezer nog enkele weken bewaard blijven. Daarnaast is het gebruik van de Too Good To Go app ook een aanrader. Via deze app kan je voedsel redden van de vuilnisbak. Vaak zijn de producten nog prima enkele dagen houdbaar, maar wordt het in de supermarkt, restaurant, hotel, slager en bakker weggegooid. Tegen een gereduceerde prijs kan je een magic box, broodbox of ander soort box bestellen en op de aangegeven tijd afhalen.

Een broodbox bij onze locale bakker kost bijvoorbeeld 5 euro. De producten in deze box hebben minimaal een totaalwaarde van 15 euro. Meestal is dit een bigshopper vol aan broden, bolletjes en soms ook een lekkere cake of koekjes. Hier eten wij vaak 2,5 week van! En nee, dit is geen oud brood, maar het brood van gisteren wat over is gebleven bij de bakker. Dezelfde kwaliteit dus als wanneer ik het een dag eerder bij de bakker zelf gekocht had voor de volle prijs.

Shoppen in de sale

Door te shoppen in de sale, bespaar je veel geld. Hierboven is al benoemd dat je daardoor op de maandelijkse boodschappen kunt besparen, maar ook op cadeautjes, kleding en apparatuur kan je op deze manier besparen. In de zomeruitverkoop zou je bijvoorbeeld al de cadeautjes voor 5 december of kerst kunnen aanschaffen. Ook kan je halverwege het seizoen al veel kleding in de sale scoren!

Mijn tactiek voor alles wat ik koop is eerst bij de uitverkoop secties kijken, en hierna pas bij de producten voor de volle mep. Ook de uitverkoop bij Kruidvat of Wibra vind ik zelf altijd leuk om even door te snuffelen. Hier scoor je bijvoorbeeld bordspelletjes, puzzels of ander speelgoed voor een gereduceerde prijs.

Kringloopwinkels & Vinted

Zelf ben ik echt fan van het snuffelen in kringloopwinkels en op Vinted. Naast dat het goed voor het milieu is, is het ook zeer goed voor je portemonnee (mits je jezelf in toom kan houden natuurlijk ?). Van huishoudelijke apparatuur, inboedel en kleding, tot speelgoed en baby-uitzet is hier te vinden. Uiteraard is het goed opletten geblazen op de prijs-kwaliteit verhouding, en of de producten niet kapot zijn.

Zelf heb ik een aantal kringloopwinkels welke echt mijn favoriet zijn om langs te gaan. Wil je weten welke? Klik dan hier!

Naast deze tips kan je ook andere nieuwe geldgewoontes aanleren, hierdoor zal je merken dat je nog meer kunt besparen!

Heb jij nog een tip die nog niet genoemd is? Laat hem dan hieronder achter.

2 reacties

  • Lori (Mama's Jungle)

    Goede tips. Ik probeer zoveel mogelijk de weekboodschappen in 1x te doen. Maar de AH wordt nu wel echt prijzig. Ik ga volgende maand proberen alle groenten bij een kleinere Arabische supermarkt te halen en de rest van de dingetjes bij de lidl. Kijken wat het scheelt.

    • tealiciousbylouise

      Heel goed! Lidl is altijd goed voordelig met de groente en het fruit. Een combinatie van supermarkten (mits je niet stad en land hoeft af te reizen) kan zeker voordelig uitkomen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *