Met volle angst vooruit
Persoonlijke ontwikkeling

“Met volle angst vooruit”

Angsten overwinnen om verder in het leven te komen, om gelukkiger in het leven te staan. Makkelijk gezegd, maar lastiger gedaan. Aan de slag gaan met je eigen angsten is uitdagend, confronterend en misschien wel eng. De achtergrond van de angsten kan dieper liggen dan je zou denken, of ergens anders vandaan komen dan oorspronkelijk gedacht. Nog vaak kom ik mensen tegen die bang zijn om de confrontatie aan te gaan en daarom niet met de angsten aan de slag willen. Eigenlijk niet vreemd, want de confrontatie niet aan willen gaan heeft mogelijk ook met angst te maken. Waarom zijn we bang voor die confrontatie? Wat maakt dat de confrontatie als spannend of eng ervaren wordt? Is deze angst eigenlijk wel reëel?

Welke soorten angst zijn er?

Bang zijn voor spinnen, medicijnen, de tandarts, er zijn tal van angsten waar je last van kan hebben. In meer of mindere mate, maar vervelend is het zeker. Zelf ben ik bijvoorbeeld bang voor spinnen. Zodra ik een spin zie, lopen de rillingen over mijn lijf. Hoe groter de spin, hoe groter mijn angstreactie. Als ik er logisch over nadenk is het geen reeële angst, want wie is er nou banger voor wie? Toch vind ik spinnen maar niets.

Angst voor spinnen is een specifieke fobie genaamd arachnofobie. Naast een specifieke fobie kan je ook last hebben van een paniekstoornis, dwangstoornis, sociale fobie en nog veel meer. De angst waar jij last van hebt kan maar zo onder een van deze angstsoorten vallen. Wil je hier meer weten over de verschillende soorten angst? Kijk dan eens op de website van Spyned. Hier wordt heel overzichtelijk weergegeven welke soorten angst er allemaal zijn.

Tips om angst te overwinnen

Nu kwam je waarschijnlijk op deze blog terecht omdat je graag wilt weten hoe je van je angst af kan komen, hoe je je angst kan overwinnen. Allereerst; wat super goed dat je bezig bent met het zoeken naar tips om van je angst af te komen, dat betekend dat je er al bewust mee aan de slag bent. In onderstaande tips neem ik je mee in wat er voor mij hielp om van mijn angst voor het spreken in grote groepen af te komen. Wel een kleine, maar belangrijke disclaimer: ik ben geen arts of gecertificeerd deskundige, ik spreek puur uit mijn eigen ervaringen. Bespreek altijd met een deskundige dat je met je angst aan de slag wilt, hij/zij kan je hierbij ondersteunen.

Tip 1: Schrijf op wat je angst is

De eerste stap om je angst te overwinnen is het erkennen en herkennen van je angst. Waar ben je precies bang voor, hoe uit deze angst zich? Ga niet piekeren over of het een reëele angst is of niet, schrijft feitelijk voor jezelf op waar je bang voor bent, wat het met je doet, hoe het zich uit. Dit kan je bijvoorbeeld in een dagboek doen. Door op deze manier op te schrijven wat je angst is en wat het met je doet, kan je er ook achter komen waar de angst vandaan komt.

Tip 2: Waar komt je angst vandaan?

Om aan je angst te werken, is het fijn te weten waar deze angst vandaan komt. Heb je in het verleden misschien iets meegemaakt waardoor je misschien wel een trauma hebt opgelopen die zich nu uit als angst? Of is het uit het niets komen opzetten? Een professional kan je helpen met het doorgronden van je angsten.

Tip 3: Schakel de hulp in van een professional

Om over je angsten heen te komen zal soms niet zonder de hulp van een professional kunnen. Of je wil niet zonder een professional aan je angsten werken. Beide is niet falen, maar juist heel krachtig. Door het praten met een psycholoog of andere specialist ga je samen op onderzoek waar hij/zij jou kan ondersteunen.

Tip 4: Kom je angst onder ogen

Soms helpt het om over je angsten heen te komen door je angsten onder ogen te komen. Jezelf in het diepe te gooien en over de angst heen te stappen. Bij hoogtevrees kan dit letterlijk de stap over de rand zijn tijdens abseilen bijvoorbeeld. Na één keer jezelf te confronteren met de angst wil niet zeggen dat je direct van de angst af bent. Hoe vaker je de angst opzoekt en deze te lijf gaat, hoe makkelijker het zal worden. Wil je de stap niet alleen zetten? Schakel dan de hulp in van de professional of iemand die je vertrouwd.

Met volle angst vooruit

Lief Leven

Tip 5: Ontspanningsoefeningen doen

Kak, ben je je angst onder ogen gekomen, maar schiet je hartslag ineens door het plafond, de angst dreigt de overhand te nemen. Tijd om ontspanningsoefeningen te doen om de angst niet de overhand te laten nemen. Ontspanningsoefeningen kunnen ademhalingsoefeningen, maar ook self-care momenten zijn. In de blog “5 tips om gelukkig te worden” staan een aantal tips hiervoor. Ook het drinken van een kopje thee en even tot rust komen kan natuurlijk helpen ;).

Heb jij nog een goede tip om je angst te overwinnen? Deel hem hieronder in de comments.

9 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *