Yoga stress angst
Lifestyle,  Sporten

De rustgevende kracht van yoga bij stress en angst

Angst en stress kunnen een overweldigend gevoel geven. Soms is het dan lastig om weer terug te komen in een staat van ontspanning en de gedachten in je hoofd tot rust te brengen. Gelukkig zijn er heel veel tools die je hierbij kunnen helpen. Yoga is een van die tools; met yoga help je namelijk zowel je lichaam als geest ontspannen en is daarmee een uitkomst bij een vol hoofd.

Wat is yoga?

Bij yoga denk je misschien voornamelijk aan de lichaamsbeweging; alle verschillende poses. Deze houdingen heten ‘asana’s’ en zijn inderdaad een belangrijk onderdeel van yoga. Maar het beslaat nog veel meer. Yoga is een eeuwenoude wetenschap, die draait om het in balans brengen van lichaam en geest. Meditatie, mindfulness en ademhalingsoefeningen vallen hier ook allemaal onder. Je kunt met yoga onder andere je bewustzijn vergroten, flexibeler en sterker worden, je houding verbeteren en dus je stress- en angstgevoelens verminderen.

Hoe kan yoga je helpen bij stress en angst?

Wanneer je gevoelens van stress of angst ervaart, krijgt je zenuwstelsel het signaal dat het niet veilig is. Hierdoor is je lichaam klaar om te vechten of vluchten, terwijl er op dat moment waarschijnlijk geen acuut gevaar is. Yoga kan je helpen om je lichaam weer het gevoel te geven dat je veilig bent. 

Dit kan onder andere door:

  • Ademhalingsoefeningen. In yoga heten deze ‘pranayama’. Er zijn allerlei ademhalingstechnieken die je helpen om je adem te verdiepen en vertragen. Hierdoor krijgt je zenuwstelsel het signaal dat het veilig is en komt het weer in ruststand.
  • Yogahoudingen die een geborgen gevoel geven. Voorbeelden hiervan zijn Child’s Pose of Happy Baby. Gebruik hiervoor een goede yogamat, voor meer comfort, en zorg voor voldoende warmte met dikke sokken en/of een yogadeken. 

Positiever zelfbeeld

Als je angstig of gestrest bent, heb je vaak de overtuiging dat je iets niet (aan)kunt. Met negatieve overtuigingen over jezelf is het ook lastiger om uit je stressgevoelens te stappen. Yoga kan je helpen met het ombuigen van deze overtuigingen naar iets positiefs. Je kan bijvoorbeeld aan het begin van je yogasessie een intentie zetten, die je bij elke in- en uitademing herhaalt voor jezelf. Bijvoorbeeld: “Ik kan alles aan wat er op mijn pad komt”, “Met elke ademhaling word ik sterker”, of “Ik ben het waard en er wordt van me gehouden”. Je kunt dit helemaal aanpassen naar een zin die bij jouw behoeften aansluit. 

Meer in het nu

Ga eens bij jezelf na waar je stress of angst voor ervaart. Hoeveel van deze topics hebben te maken met het verleden? En hoeveel met het huidige moment? En de toekomst? Waarschijnlijk zal alles óf met iets uit het verleden, óf met iets in de toekomst te maken hebben. Daarom kan het beoefenen van mindfulness je helpen. Met mindfulness breng je je aandacht namelijk naar het nu, door je bijvoorbeeld te focussen op je ademhaling, de fysieke sensaties in je lijf of je zintuiglijke waarnemingen. Iedere keer dat je gedachten afdwalen, kun je je aandacht weer terugbrengen naar je focuspunt, en wordt de stem van je angstige gedachten steeds minder luid. Mindfulness kun je overal toepassen; in meditatie, tijdens een wandeling of bijvoorbeeld terwijl je kookt.

Yoga-oefeningen bij stress en angst

Eerder werden al pranayama en een paar asana’s genoemd die kunnen helpen bij stress- en angstgevoelens. Lees hieronder hoe je deze yoga-oefeningen uitvoert. 

  • Child’s Pose (Balasana)

Neem plaats op handen en knieën op je yogamat. Beweeg dan je billen naar je hielen, tot je met je bovenlichaam over je benen ligt. Eventueel kun je je benen spreiden en je bovenlichaam hiertussen leggen. Je armen kun je voor je uit strekken, of langs je lichaam leggen.

women practicing yoga
Child’s Pose.
  • Happy Baby (Ananda Balasana)

Ga op je rug liggen op je mat en breng je knieën naar je borst. Pak dan zowel links als rechts je voet met je hand vast en strek je onderbeen langzaam iets uit, tot je voetzolen richting het plafond wijzen. Je benen zijn ver uit elkaar en je knieën blijven zo ver gebogen als nodig is. Wieg eventueel een beetje heen en weer (als een baby).

  • Ademhalingsoefening: Box Breathing

Een simpele maar effectieve pranayama practice is Box Breathing. Je ademt hiermee een vast aantal tellen in, houdt je adem evenveel tellen vast, ademt in datzelfde aantal tellen uit en houdt dan weer even lang vast. Het aantal kun je zelf bepalen, bijvoorbeeld 4, 6 of 8 seconden. Luister hierin goed naar je lijf.

Opzoek naar meer tips om te ontspannen? Lees dan hier 10 simpele tips om thuis te ontspannen.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *