flat lay photo of katsu tea set and bowl of ramen
Lifestyle,  Thee,  Voeding

Thee combineren met eten

Wist je dat je naast kleding combineren met schoenen en tassen, en wijn bij een maaltijd, je ook thee heel goed kunt combineren met eten? De smaken van het eten, maar ook van de thee, kun je door de juiste combinaties te maken meer naar boven laten komen. Dit wordt ook wel tea pairing genoemd. Wil jij meer over tea pairing te weten komen? Lees dan gauw verder!

Tea pairing voor beginners

Voordat er begonnen kan worden met het combineren van thee met eten, is het belangrijk om te weten welke soorten thee er allemaal zijn. De theesoort verklapt namelijk al waar de thee het beste mee gecombineerd kan worden. Dit kan vergeleken worden met het combineren van wijn met eten. Een rode wijn past goed bij rood vlees en wat zwaardere gerechten, witte wijn bij salades, vis en wit vlees. Een zoetere wijn past weer mooi bij een dessert. Een zelfde gedachte zit achter het combineren van thee met voedsel.

Theesoorten

Maar welke theesoorten bestaan er allemaal? De groene en zwarte thee kennen we allemaal, maar wist je dat er ook witte thee bestaat? Zo zijn er nog een heleboel andere theesoorten, zoals Oolong en pu erh thee. Rooibos en kruiden “theeën” zijn eigenlijk geen theesoorten, omdat er geen bladeren van de Camellia Sinensis (theestruik) in verwerkt zijn. Deze laatste twee noemen we infusies.

Gele, zwarte en Oolong thee in kleine schaaltjes. Smaakwaaier ernaast.

Thee combineren met…

Wanneer je thee wilt combineren met een gerecht, is het goed om na te gaan of het een zwaar of licht gerecht is qua smaak. Op basis hiervan kan er een keus gemaakt worden welke theesoort het beste past. Hieronder volgen per theesoort enkele voorbeelden.

  • Groene thee combineer je het beste met lichte gerechten zoals salades, maar ook met vegetarische gerechten of met mild gekruide kip.
  • Zwarte thee combineert goed met zwaardere gerechten, die sterk van smaak zijn zoals biefstuk, maar ook pasta en lasagne.
  • Witte thee is mild van smaak en past goed bij witte vis en desserts.
  • Oolong heeft een karakteristieke rokerige smaak. Deze rokerige smaak combineert goed met gekruide gerechten, maar ook gerookt vlees en fruitige toetjes.
  • Pu erh thee gaat goed samen met vlees of gevogelte dat in veel boter of olie is gebakken, maar ook met pure chocolade.

Niet elke thee zal dus geschikt zijn voor het gerecht wat jij in je gedachten hebt. Uiteraard gaat het hier ook om eigen smaak en veel proberen.

Smaken versterken, textuur & temperatuur

Mocht je al wat gevorderd zijn in het combineren van voedsel met dranken (alcoholisch en non-alcoholisch), dan kan je de tea pairing uitbreiden. De verschillende smaaktonen in het voedsel en in de thee kunnen elkaar versterken of verzwakken. Door hier de juiste combinaties in te maken kan er een smaakexplosie ontstaan.

Ook de textuur van het gerecht en de temperatuur van de thee kunnen bijdragen aan de smaakexplosie. Hiervoor geldt ook dat er veel ervaring, maar ook testen voor nodig is. En het allerbelangrijkste is natuurlijk jouw eigen smaak is leidend!

Wist je dat bepaalde kruiden en aftreksel hiervan zoals thee een gunstig effect op de gezondheid kunnen hebben? Ik schreef al eens een artikel over de gezondheidseffecten van saliethee! Salie is een natuurlijk middel tegen keelpijn bijvoorbeeld.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *