salie gezondheidseffecten
Lifestyle,  Thee

Salie: gezondheidseffecten op een rij

Salva officinalis – salie; de naam verklapt eigenlijk al heel veel over dit fantastische plantje. Salvia komt van het Latijnse woord Salvere, wat ‘heilzaam kruid’ betekend. De historie van het gebruik van salie als wondermiddel tegen allerlei kwaaltjes gaat dan ook ver terug, tot in de oudheid. Nog altijd wordt salie gebruikt bij allerlei kwaaltjes.

Gezondheidseffecten van salie

Naast dat salie heerlijk is om thee van te trekken en veel gebruikt wordt in recepten heeft het gebruik van salie ook verschillende gezondheidseffecten. Niet zo vreemd dus dat salie veel gebruikt wordt!

Salieplant lieveheersbeestje gezondheid

Weerstand

Salie zou bijdragen aan een goede weerstand. Van nature bevat salie vitamine A en C, maar ook antioxidanten. Dit zijn voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om gezond te blijven en tegen gifstoffen en ziekteverwekkers te vechten. Daarnaast is salie van nature ontstekingsremmend en ontsmettend.

Evenals knoflook heeft salie een slijmoplossend vermogen en verzacht het de keel. Het drinken van saliethee bij keelpijn, verkoudheid of keelontsteking kan dus helpen om het slijm te verminderen en de ontsteking te remmen. Ben je ook aan het hoesten? Gebruik dan een van deze 7 kruiden tegen hoesten.

Salva officinalis (salie); afgeleid van het Latijnse woord ‘salvere’ wat betekend ‘heilzaam kruid’

Menstruatieklachten

In het blad van de salie zit fyto-oestrogeen, wat dezelfde opbouw heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen, en flavonoïden. Fyto-oestrogeen past zich aan naar jouw oestrogeen spiegel, wat dus zorgt voor balans in de hormoonhuishouding. Dit kan een positief effect hebben op menstruatieklachten, maar kan ook helpen bij menopauze en overgangsklachten. Flavonoïden dragen bij aan jouw interne thermostaat. Opvliegers en nachtelijk zweten kunnen hierdoor verminderen.

Geheugen

Salie zou een gunstig effect hebben op het (korte termijn)geheugen. Dit zou te maken hebben met het stofje acetylcholine (neurotransmitter). Acetylcholine brengt prikkels in de hersens over. Salie zou het enzym acetylcholinesterase remmen, wat acetylcholine afbreekt.

Rustgevend

Vroeger werd een blaadje salie meegekookt met melk. Salie versterkt namelijk het rustgevende en slaapverwekkende effect van warme melk. Niet alleen in melk heeft salie dit effect, het drinken van een kopje saliethee draagt ook bij het verlagen van een gevoel van stress. Een ideaal drankje voor het slapen gaan.

Salie; niet voor iedereen gezond

Drink geen liters saliethee achtereen, salie bevat namelijk het stofje thujon, wat op langere duur kan zorgen voor hallucinaties en verslaving. Ook is het af te raden saliethee te drinken gedurende de zwangerschap en borstvoedingsperiode en bij epilepsie.

Saliethee; zo zet je hem

Gedroogde en verse salie is in de meeste supermarkten en biologische winkels te verkrijgen, maar ook zijn er kant-en-klare theezakjes te koop. Wanneer je een kant-en-klaar theezakje gebruikt voor saliethee, volg dan de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Indien je gedroogde salie gebruikt (uit de winkel of tuin), doen dan een paar blaadjes in een theefilter en schenk hier gekookt water over. Laat dit enkele minuten trekken en geniet van jouw heerlijke rustgevende drankje.

Saliethee gezondheidseffecten

Salie in de tuin

Salie in bloei
Bloeiende salieplant

Salie is een ideale plant om in je tuin of op het balkon te hebben staan, op een beschut plekje in de zon. Doordat salie winterhard is, kan je het hele jaar door oogsten. Zaai wat saliezaad of koop een plantje en zet die in de tuin of op het balkon.

Naast dat het heerlijk ruikt, ziet deze struikachtige plant er ook fantastisch uit. De bladeren van de salie zijn licht groen en viltachtig. Wanneer de plant bloeit, ontstaan er verschillende witte, violette of roze bloemen die veel nectar produceren. De hommels en bijen zullen zeker op bezoek komen! Maar ook andere insecten zullen hun weg vinden naar deze fijne struik.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *