four white sale boards
Duurzaamheid,  Lifestyle

Black Friday en het milieu…

Black friday, je wordt er de laatste dagen mee doodgegooid. De ene na de andere "goede deal" komt via de e-mail, social media en op televisie voorbij. En maandag, ja dan komt Cyber monday er ook nog even overheen met verschillende "deals die je niet mag missen". Of het "goede deals" zijn is nog maar de vraag, dat laat ik in het midden, maar goed voor het milieu is Black Friday zeker niet. In deze blog over black friday en het milieu neem ik je mee in een duurzame lifestyle en hoe jij je steentje kan bijdragen aan een beter milieu en de natuur!

Consuminderen

“Koopjes” bemachtigen met Black Friday is niet altijd even goed voor het milieu. In plaats van consumeren, kunnen we ook consuminderen en zo ons steentje bijdragen aan de natuur. Heb je 30 paar schoenen nodig, of meerdere varianten van een product? Nee dat is niet nodig! Ja ook ik heb heel veel schoenen, maar ik draag ze nooit allemaal tegelijk (zou ook wat lastig worden aan twee voeten 30 schoenen #beelddenker) en sommige draag ik zelfs nooit. Een goed moment dus om eens door die kasten te gaan en spullen te verkopen of naar de kringloop te brengen! Gun jouw spullen een tweede leven, en help zo de natuur en ook iemand met een minder grote portemonnee inhoud.

Bij de productie van goederen wordt onder andere CO2 geproduceerd. Het CO2 gehalte verlagen kan door minder goederen te produceren. Hoe kan jij bijdragen hieraan? Ga eens naar de kringloop en koop tweedehands spullen! Naast goed voor de natuur, ook nog eens goed voor je portemonnee en het is een leuk dagje uit. Weet je niet waar je leuke tweedehandszaken kunt vinden? Binnenkort deel ik mijn Top 5 kringloopwinkels.

En mocht je nou echt iets nodig hebben en toch met Black friday iets willen kopen, zorg dan dat je goed oplet met wat je aanschaft. Niet elke deal is een “goede deal”, en al helemaal niet voor het milieu. Op de website van Tweekers kan je prijzen vergelijken van de afgelopen maanden van het product dat je wilt kopen. Uiteraard kan je dit ook zelf bijhouden.

Green friday

Als tegenbeweging tegen Black friday is Green friday ontstaan. In plaats van spullen kopen, worden bomen gepland! Een top initiatief vanuit Trees for all, wat vandaag de dag door steeds meer bedrijven wordt ingezet. Bedrijven die op groen gaan tijdens Black Green friday zijn Dille en Kamille, Intratuin, Decathlon, ANWB, Yoghurt Barn en vele anderen. Ga jij volgend jaar ook een boom planten in plaats van voor de “goede deal”? En zeg nou zelf, Green friday klinkt toch veel leuker?!

Natuurlijke producten

Een andere manier om je steentje bij te dragen aan de natuur is het gebruik van natuurlijk producten en biologische producten. Soms zijn de aanschafkosten wat hoger, maar daar staat wel tegenover dat het op een eerlijke en natuurlijke manier geproduceerd is. Als ik focus op verzorgingsproducten ben ik zelf fan van de producten van Weleda. Het huis van mijn ouders, maar ook mijn lagere en middelbare school, stonden vol met de natuurlijke verzorging van Weleda. Alle producten van Weleda zijn 100% natuurlijk, en de geuren zijn verrukkelijk!

Green leaf, green Friday, Black Friday
Photo by Gustavo Cruz on Pexels.com

Naast verzorgingsproducten kan je ook kijken naar natuurlijke voeding. Een veganistische lifestyle is beter voor de natuur. Nu is dat voor sommige mensen best een stap, maar wist je dat het verminderen van het aantal voedingen met vlees ook al voor een aanzienlijke vermindering van de CO2 uitstoot zorgt? Stof tot nadenken, en geloof mij, een dag minder vlees in de week mis je niet!

Samenwerken voor een betere toekomst

“De kringloop heeft elke dag goede aanbiedingen!”

Goed, ik wijk weer eens hopeloos af van de boodschap die ik wilde overbrengen. Ga consuminderen en bezoek eens een kringloopwinkel. De kringloop heeft elke dag goede aanbiedingen, daar is het altijd Black Friday! Als we de armen in een slaan kunnen we werken aan een betere toekomst, een beter milieu en gezondere natuur. Help jij mee aan een betere toekomst?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *