green apple on box near empty glass with straw
Voeding

Appel weetjes!

"An apple a day keeps the doctor away" die uitspraak ken je vast wel, maar wist je dat er nog allemaal meer interessante weetjes zijn over appels? De appels is bijvoorbeeld een van de meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Niet zo heel verassend wellicht, maar wist je ook dat er ruim 7500 verschillende soorten appels bestaan? Ik wist dit niet, en nee, ik ga ze hier niet allemaal benoemen (Google is je grote vriend, dus succes). Hieronder volgen nog meer interessante feitjes.

Appels drijven in water

Doordat een appel voor 25% uit lucht bestaat is deze lichter dan water. Hierdoor zal de appel blijven drijven. Een peer is veel zwaarder en zal dus naar de bodem zakken.

Dat een appel zoveel lucht bevat verklaart ook waarom sommige mensen (lees ik…) moeten boeren na het eten van een appel. Een logische verklaring, dus niets om je voor te schamen.

crop woman washing green apples in wooden basin in garden
Photo by Any Lane on Pexels.com

Malus domestica fobie

Hé wat? Ja dat dacht ik dus ook toen ik deze fobie tegen kwam. Malus domestica fobie is namelijk een fobie voor appels. Het kijken naar de appel is al verschrikkelijk, laat staan het eten ervan. Meer informatie dan dit kan ik er helaas niet over vinden, dus of het echt bestaat…

Familie van de roos

De appel behoort bij de rozenfamilie. Ook de aardbei, pruim, framboos en peer horen bij deze familie.

Fruitschaal of apart?

Appels bewaarde ik altijd op de fruitschaal, zo heb ik dat vanuit huis geleerd. Echter scheidt de appel ethyleen uit, wat zorgt dat andere fruit en groente in de buurt snelle rijp worden. Een veel gegeven advies is de appels in de koelkast bewaren of op een andere schaal, welke dan niet in de buurt staat van het andere fruit of groente natuurlijk.

Kleur

Hoe roder de kleur, hoe zoeter de appel van smaak is. Hoe groener, hoe zuurder dus. Smaken verschillen gelukkig, dus voor ieder wat wils! Mijn favoriet is toch wel echt de Elstar.

Met of zonder schil?

shallow focus photography of two ripe apples on basket
Photo by Sharefaith on Pexels.com

Ongeveer 2/3 van de vezels en antioxidanten in een appel zitten in de schil. Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik ook niet altijd het schilletje opeet, als ze vettig zijn bijvoorbeeld. Van een Elstar eet ik wel altijd de schil op, deze vind ik dan wel weer lekker.

Eet jij ook het klokhuis op? Als je dit weggooit gooi je ongeveer 30% van de appel weg. Zonde eigenlijk, want het klokhuis is ook prima eetbaar en bevat veel vezels.

Variatie

Vaak eet men altijd hetzelfde soort appels, de gene die we het lekkerste vinden. Toch is het goed om af en toe af te wisselen. Waarom? Elke soort appel heeft zijn eigen verzameling van voedingsstoffen. Door af te wisselen krijg je dus ook verschillende voedingsstoffen binnen.

Cijfertjes

  • 10,7 kilo appels eet een gemiddelde Nederlander per jaar;
  • 300.000 tot 400.000 mensen in Nederland hebben een appelallergie;
  • 12 appels zijn nodig om ongeveer 1 liter appelazijn te maken;
  • 76 kilocalorieën zitten er ongeveer in een appel van 135 gram:
Energie76kcal
Vet0,3g
– waarvan verzadigd0g
Koolhydraten16,2g
– waarvan suikers14g
Vezels2,7g
Eiwit0,4g
Zout0g
Bron: Voedingscentrum.nl

Uiteraard valt er nog veel meer te schrijven over appels, zo is appel in je thee een frisse smaakmaker, maar voor nu vanuit mijn kant genoeg weetjes. Heb jij nog een feitje wat hier niet tussen staat? Laat dan vooral een reactie achter!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *